Quantcast
Channel: Fermentering
Viewing all 24 articles
Browse latest View live

Grønn papaya

$
0
0

Papaya, både den umodne grønne og den modne, har utvilsomt helsebringende egenskaper og den sies å være en ”mirakelfrukt”. Fermenteringen gjør at alle de gode stoffene i papaya blir enda mer virksomme, og de blir lett opptakelige i kroppen. 

papaya_fruit-300x201

Papaya er full av vitaminer, mineraler, antioksidanter og enzymer. Den inneholder stoffet papain, et enzym som mørner kjøtt og hjelper til ved fordøyelsen av proteiner, stivelse og fett. Papaya stimulerer kroppen til å produsere arginin, en aminosyre som aktiverer veksthormonet HGH. Dette hormonet er en viktig medvirker i prosessen som fornyer og gjenoppbygger celler i lever, muskler og skjelett. Det har vært mange  forskningsprosjekter som kan bekrefte positive virkninger av papaya.

Hos pasienter med ME (kronisk utmattelsessyndrom) finner man at blodplatene har klumpet seg sammen til såkalte ”myntruller», de ligner på stabler av mynter. Enzymet papain i papaya har egenskapen at det løser opp fibrin, det stoffet som får blodplatene til å klebe seg sammen. Mange med ME har fått hjelp av papaya og papayaprodukter som inneholder papain.

Grønn papaya som ikke er helt moden, inneholder mer papain enn den fullmodne.

Papaya er godt for huden og forebygger for tidlig aldring. Kan også forebygge Alzheimer.

Papaya kan hjelpe ved fordøyelsesproblemer, forstoppelse og parasitter.

Papaya inneholder enzymer som virker hemmende på betennelser i kroppen, forebygger benskjørhet og kan virke smertelindrende ved artritt.

Papaya er en god kilde til fytoøstrogen som er naturlige planteøstrogener. Disse har vist seg å kunne være like effektive som kroppens eget østrogen, og de kan være til stor hjelp ved overgangsplager slik som hetetokter og humørsvingninger.  Fytoøstrogen kan dessuten gi beskyttelse mot sykdommer som hjerte- og karsykdommer, benskjørhet og kreft. 

Papaya senker og hjelper til å stabilisere blodsukkeret. Mange med diabetes bruker derfor papaya regelmessig.

NB! Papaya inneholder mye vitamin K.  Vitamin K motvirker medikamentet aspirin som mange hjertepasienter går på. Man bør bare innta papaya i små mengder hvis man går på aspirin. Det er best å snakke med lege om inntak av papaya hvis man går på hjertemedisin som inneholder aspirin.

NB! Papaya har blodfortynnende egenskaper! Ved bruk av blodfortynnende midler som Warfarin, Coumadin, aspirin: Snakk med lege før du inntar produkter som inneholder papain, og spis bare små mengder papaya!

NB! Gravide skal ikke spise papaya! I gammel folkemedisin er papaya blitt brukt som et middel for å unngå graviditet. Papaya ble også brukt for å fremkalle abort.

 

Jeg fikk kjøpt grønn papaya i en asiabutikk i Sandvika i Bærum. Jeg brukte omtrent 1 kg papaya som jeg vasket og delvis skrelte.

Papaya grønn NON GMO

Delte papayaene i to og fjernet frøene.

Papaya grønn frø

Papaya grønn klargjort

Jeg brukte foodprosessor og raspet papayaene grovt.

Papaya gønn grovraspet

Tilsatte 2 – 3 ts uraffinert havsalt,

Papaya grønn salt

og 4 – 5 hvitløksfedd, finhakket.

Papaya grønn hvitløk

Jeg tilsatte litt saft fra tidligere fermentert rødkål – omtrent 2 ss. – som en liten ekstra «kick off starter» til fermenteringsprosessen. La et lokk av kålblader over det hele. Jeg dekket blandingen med kålbladene for å hindre at småbiter flyter opp til overflaten.

Papaya grønn m rødkålstarter

Her har jeg presset alt godt ned, og jeg har satt på en tung telysholder av glass.  Dette skal sikre at blandingen forblir nede under væsken.

Papaya grønn vektes ned

Dagens produksjon er på glass! Dette skal nå stå og boble og gjære og utvikle seg over et uvisst antall dager. Tipper at det blir smaking etter omtrent en uke eller en ti dagers tid. Den umodne papayaen er såpass fast i fibrene, at det sikkert er bra å la den stå og fermentere i 3 – 4 uker. Tenker at jeg kommer til å gjøre som med vanlig surkål, inn i kjøleskap eller kald kjeller etter omtrent 10 dager, og deretter fermentere langsomt videre i en tre ukers tid.
Naturlig probiotika, godt for tarmfloraen, en kraftfull, naturlig medisin er på glass og under utvikling!

Papaya grønn på glass

Papaya på glass med gjærlås – med korianderplante og liggende, grønn papaya

 



Sprudlende rabarbra på flaske

$
0
0
Rabarbra i hagen

Tidlig rabarbra er best.

Sprudlende, fermentert rabarbradrikk:

Skyll stilker av rabarbra, ca. 6 – 8 ikke for store stilker – kutt dem i små biter og legg dem i en kjele med ca 1 liter vann. Kok opp og la småputre/simre til rabarbraen er mør og man er sikker på at all kraft og smak er kokt skikkelig ut . Kjøl ned til romtemperatur.

Bruk en sil – sil rabarbrasaften over på et sylteglass/krukke (jeg brukte glass med gjærlås – se PRODUKTER øverst på siden). Rabarbraen som blir igjen kan du bruke til kompott eller annet.

Tilsett kaldslynget, økologisk honning, ca. 1 dl. Litt myse eller saft fra surkål (eller fra annet fermentert) hjelper gjæringsprosessen raskt i gang, men dette er egentlig ikke nødvendig. Det er nok av melkesyrebakterier i honningen, (melkesyrebakteriene på rabarbraen er døde grunnet kokingen). De gode bakteriene i honningen virker godt nok som «starter», det tar bare litt lenger tid før du ser at det begynner å boble og gjære.

Eventuelt kan du lage en ingefærstarter. Se oppskrift HER

 

Lukk glasset og la stå i romtemperatur i 3 – 4 dager. Ikke for varmt, 20 – 22 grader er passe. Sil over på flaske som du lukker og lar stå i romtemperatur i et par døgn for å bygge opp kullsyre. PASS PÅ, det kan bli mye kullsyre og sprengkraft i flasken. Oppbevares kjølig.

Rabarbradrikk

En herlig, vårlig rabarbradrikk med masser av gunstige, probiotiske bakterier og enzymer:-)

 

 

 

.

Pesto av fermentert ramsløk

$
0
0

Er du heldig og vet om et sted det vokser ramsløk, er tiden inne (i hvert fall på min kant av landet) til å hive seg ut og plukke. Ramsløkbladene er aller best før blomstene springer ut, og det skjer om bare få dager!

Ramsløk voksested

Duften av løk kan merkes på stedene der ramsløken vokser. Pass på, den kan lett forveksles med liljekonvall som er giftig! For å være sikker, gni på et blad og kjenn om det lukter av løk/hvitløk.

På den fantastiske nettsiden Urtekilden, fortelles det mye spennende om ramsløk, blant annet at den bidrar til å balansere tarmfloraen. Den bidrar dessuten til å løse opp sammenklistrede blodplater, slik som ofte opptrer hos dem som har ME (kronisk utmattelsessyndrom). Papaya, særlig grønn, umoden papaya, har også denne egenskapen og er ofte en hjelp for dem som har ME. Dette har jeg et innlegg om HER.

For 12 dager var jeg ute og plukket ramsløk. Tilbake i mitt veksted/produksjonslokale, kuttet jeg opp ramsløkblader, tilsatte salt, og jobbet litt med denne blandingen – akkurat slik som jeg gjør når jeg lager surkål.

Saltet trakk væske ut fra ramsløkbladene. En beskrivelse av prosessen finner du HER. Stampet det ned i glass med gjærlås og lot det stå i romtemperatur i 12 dager.

I dag var tiden inne: Lage pesto av den fermenterte ramsløken!
Oppskriften jeg improviserte, ble omtrent som dette:

5 dl fermenterte ramsløkblader
1 dl god olivenolje (øko)
70 g cachewnøtter, usaltede (øko)
30 g pinjekjerner
60 g parmesan
saften av en 1/2 stor, saftig sitron (øko)
3 hvitløksfedd (øko)

Ekstra salt vil antakelig ikke være nødvendig, fordi ramsløken ble fermentert sammen med salt. Men smak og kjenn etter om du synes det skal tilsettes litt ekstra.

Alt kuttes og blandes. Kjøres i en blender til en passe konsistens.

Ramsløkpesto 1

Fermentert ramsløkpesto på glass. Smaker kraftig og herlig! Jeg har vært en tur eller to ute i skogen igjen, og ny porsjon ramsløk er satt til fermentering i glasset med gjærlås:-)

Hilsen
Bente B

 

 

 


Spicy surkål med ramsløk

$
0
0


For tre år siden var jeg i prat med en bonde her i Bærum. Uten at jeg spurte, gjorde han meg oppmerksom på et område der det vokser ramsløk. Jeg ble selvsagt begeistret! Men da var jeg ikke klar over hvilken fantastiske plante ramsløken er, og hva den tilbyr av smaker og helsefordeler.

Ramsløk vokser i kystområder fra Oslofjorden til Trondheimsfjorden. Her i Oslo-området er det visst på Nesodden og i Bærum den vokser. Hvis du har ramsløk der du bor, er du heldig. Les mer om ramsløk på Urtekilden

Selv fermenterer jeg det meste jeg kommer over:-)  Ikke bare fordi det gir lang holdbarhet. Biotilgjengelighet (opptak i kroppen) av nyttige og helsefremmende stoffer, øker når planter og grønnsaker er fermentert. Det som er fermentert, utvikler rik smak! Som en god årgangsvin- eller ost: Produktet, gjæringsmåten og tid… kan bli til fine smaksopplevelser!

Jeg kastet meg over de siste ramsløkbadene i kjøleskapet i dag. Tilsatte litt uraffinert havsalt. For å fylle et glass på 1 liter, ble det for lite ramsløk.

Tilsatte derfor hodekål. Et par rødløk fikk være med.

Surkål med ramsløk1 surkål med ramsløk2

Tilsatte:
Litt karve,
et lite dryss av cayennepepper
gurkemeiepulver
grovmalt pepper

Litt knaing og jobbing i noen minutter gjør nytten for å få ut de vidunderlige saftene fra vekstene. Og da var det klart for å stappe det ned på glass.

Hilsen
Bente Brunvoll

http://www.livstreet.com


Viewing all 24 articles
Browse latest View live